Rosque blog

Důležitost hořčíku při sportu

1 Comment
(5)

Hořčík je jedním z důležitých minerálů ve lidském těle a hraje klíčovou roli v mnoha biologických funkcích. V jakých? 

Nejprve je hořčík nezbytný pro normální svalovou kontrakci. Pomáhá regulovat aktivitu svalů a udržuje rovnováhu elektrolytů, což je důležité pro normální funkci svalů. Hořčík je také klíčovým kofaktorem v mnoha enzymatických reakcích, které podporují přeměnu potravy na energii. Hořčík má vliv na nervovou signalizaci a pomáhá při prevenci nadměrného nervového vzrušení. Hořčík hraje roli při udržování stability nukleových kyselin (DNA a RNA). Zároveň hořčík spolupracuje s vápníkem a fosforem při udržování zdraví kostí a zubů. Hořčík také pomáhá udržovat normální hladiny krevního tlaku. Hořčík má vliv na imunitní systém a pomáhá v boji proti zánětům. Hořčík ovlivňuje některé hormony (například inzulín nebo serotonin) a jejich funkce v těle.

A co způsobuje nedostatek hořčíku při sportu? Např. zimní sporty jsou teď oblíbenou činností a nabízejí širokou škálu zábavy od klidnějších až po adrenalinem nabitější aktivity. Mnozí z nás lyžují, jezdí na snowboardu, běžkují, bruslí, jezdí na bobech a saních, oblíbeným sportem se stává skialpinismus, lední hokej na popularitě nikdy neztratil a všechny se vyznačují jedním společným. A to vynaloženou fyzickou aktivitou v ještě navíc chladném prostředí. 

Fyzická aktivita a doplňování hořčíku je více než žádoucí. Hořčík je minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha procesech spojených s energetickým metabolismem a funkcí svalů. Fyzická aktivita může ovlivnit hladinu hořčíku v těle, a naopak, dostatečný přísun hořčíku může podporovat optimální funkci svalů a energetický metabolismus.

A proč je hořčík zrovna důležitý při sportu?

  • Protože dochází k pocení: Při fyzické aktivitě dochází k pocení, což může vést k ztrátám minerálů, včetně hořčíku. Lidé, kteří se pravidelně potí, mohou potřebovat vyšší přísun hořčíku, aby kompenzovali tyto ztráty. A pocení probíhá i v chladném počasí a při zimních sportech. 

  • Energetický metabolismus: Hořčík je klíčový pro enzymy, které podporují energetický metabolismus v buňkách. Při fyzické aktivitě, zejména při aerobním cvičení, se zvyšuje potřeba energie, a tedy i potřeba hořčíku.

  • Kontrakce svalů: Hořčík hraje důležitou roli v regulaci kontrakcí svalů. Nedostatek hořčíku může způsobit křeče svalů, svalovou slabost a únavu.

  • Ochrana před stresem: Fyzická aktivita může zvyšovat hladiny stresu v těle. Hořčík má antistresové vlastnosti a může pomoci při ochraně buněk před negativními účinky stresu.

A jak k fyzické aktivitě a hořčíku patří chladné zimní dny? 

Chlad a mrazy mohou ovlivnit různé aspekty lidského zdraví, včetně vztahu mezi teplotou a minerály v těle, jako je hořčík. Při nízkých teplotách mohou některé fyziologické procesy způsobit změny v metabolismu a distribuci minerálů. Nedostatek hořčíku v organismu by mohl být způsoben v důsledku chladu tímto:

  • Nízké teploty mohou ovlivňovat absorpci některých minerálů v trávicím traktu. Mrazy a déletrvající expozice nízkým teplotám by mohly ovlivnit dostupnost hořčíku z potravy.

  • Změny v konzumaci potravy: Během zimních měsíců může dojít k změnám v jídelníčku a stravovacím návykům. Někteří lidé mohou preferovat teplejší a energeticky hutnější jídla, což by mohlo mít vliv na celkový příjem hořčíku.

  • Pro udržení dostatečného příjmu hořčíku by měla být strava bohatá na potraviny obsahující tento minerál. Mezi dobré zdroje hořčíku patří: Ořechy a semena (např. dýňová semínka, slunečnicová semínka), luštěniny (např. fazole, čočka), celozrnné obiloviny (např. oves, quinoa), zelenina (např. špenát, brokolice), ryby a mořské plody a banány.

Doporučená denní dávka hořčíku se může lišit v závislosti na věku, pohlaví a úrovni fyzické aktivity, ale obecně platí, že pravidelná a vyvážená strava může poskytnout dostatečný přísun hořčíku pro udržení zdraví a podporu fyzické aktivity. Bohužel ale vlivem hojení i potraviny přirozeně bohaté na hořčík tento minerál ztrácí. 

Nedostatek hořčíku může mít různé důsledky pro zdraví, včetně svalových křečí, únavy, neklidu nebo nespavosti. Je důležité si být vědom toho, že fyzická aktivita a podmínky prostředí, včetně mrazivého počasí, mohou ovlivnit potřeby těla po hořčíku. Proto je zejména v zimních měsících třeba zvážit zvýšený přísun tohoto minerálu ve formě potravinách doplňku a tablet. Při výběru dávejte pozor na zpracování a typ hořčíku, protože ne každý hořčík se do těla vstřebává. Nejčastěji používaná forma hořčíku je oxid hořečnatý. Jeho využitelnost je ale pouze 4 %. Navíc může mít při pravidelném užívání projímavé účinky. Naopak bisglycinát hořečnatý je chelátová forma hořčíku složena ze dvou molekul glycinu a hořčíku. Má vysokou biologickou vstřebatelnost a využitelnost až 80 %. Navíc postrádá nepříjemné vedlejší účinky jako je průjem nebo podráždění žaludku. 

Jeho hlavní předností jsou uklidňující a uvolňující účinky na centrální nervový systém, snížení hladiny stresového hormonu kortizolu a adrenalinu a zvýšení tvorby hormonu štěstí serotoninu či podpora regenerace svalů po intenzivním tréninku.

Navozuje stav relaxace, snižuje stres, uvolňuje svaly a urychluje regeneraci organismu. To znamená i jeho prospěšný vliv na spánek. Zejména u starších osob přispívá odstranění potíží spojených s nespavostí.

Jedním z hlavních účinků hořčíku je snížení vzniku svalových křečí. Na ty trpí hlavně sportovci a těhotné ženy. Chelátovou, vysoce vstřebatelnou formu hořčíku objednejte teď https://rosque.cz/balicky/12-balicek-rosque-complex-22-zdarma.html 

Představujeme Vám náš hořčík v dobře vstřebatelné formě - bisglycinát! ??

Proč byste měli zvolit právě tuto formu hořčíku?
1️⃣ Optimalizuje funkci svalů a snižuje jejich křeče ?‍♂️?
2️⃣ Podporuje zdravou činnost nervového systému - klidnější spánek a méně stresu ?
3️⃣ Vynikající absorpce v těle - vaše tělo získá to nejlepší! ??

https://youtu.be/DeloEX6DM24

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář

Komentáře

  • Accelerate Your Instagram Growth: Gain 300-1000 New Followers Monthly
    Vložil(a):Libby 19.01.2024
    Hodnocení:
    5.0

    Hi there,

    We run an Instagram growth service, which increases your number of followers both safely and practically.

    - Guaranteed: We guarantee to gain you 300-1000+ followers per month.
    - Real, human followers: People follow you because they are interested in your business or niche.
    - Safe: All actions are made manually. We do not use any bots.

    The price is just $60 (USD) per month, and we can start immediately.

    If you are interested, and have any questions, reply back and we can discuss further.

    Kind Regards,
    Libby