Rosque blog

Jak na krásné, zdravé a lesklé vlasy?

Zdravé, lesklé a husté vlasy plné života jsou snad přáním každé ženy, a dost možná i velké části mužů. Bohatá hříva, která se nepotýká s žádnými potížemi však není samozřejmost. Pokud vás pohled do zrcadla na roztřepené konečky, zlámané pramínky a splihlý vzhled kadeří bez života už nebaví, určitě čtěte dále. Pojďme spolu odhalit efektivní způsob, jak svým vlasům dopomoci k dokonalé kráse! Co to zkusit vzít za opačný konec a podívat se na výživu vlasů zevnitř?
Naše vlasy jsou odrazem našeho vnitřního zdraví. Je obecně známým faktem, že jejich kondici významně ovlivňuje strava a její složení. Patří do vašeho jídelníčku potraviny s dostatečným množstvím vitamínů a dalších důležitých látek, které jsou stěžejní pro růst a sílu vlasů? Mnoho z nás možná ani neví, jaké látky jsou pro naše kadeře nejvíce prospěšné. Vlasy samy o sobě obsahují keratin, uhlík, vodík, kyslík, dusík, vodu, železo, měď, zinek, jód, lipidy, aminokyseliny a mnoho dalších různých látek, které jsou tolik důležité pro výživu zdraví celého vlákna. Pro zachování zdravých vlasů je hlavní zásadou dodržování pravidel zdravého životního stylu, je nezbytné vyhýbat se stresu a dbát také na patřičný příjem vitamínů a dalším vlasům prospěšných látek – jak přímo z potravin, tak i pomocí doplňků stravy.
Z vitamínů, které jsou pro zdraví a strukturu vlasů důležité, bychom nikdy neměli zapomínat hned úvodem na vitamín A, který je však pro jeho toxicitu zapotřebí přijímat v rozumné míře. Vitamín A přirozeně podporuje imunitní systém a také dobře působí právě i na vlasy. Dále jsou pro zdravé kadeře velmi důležité vitamíny B, a to ideálně B komplex, popřípadě jednotlivé vitamíny B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, které dodávají tělu energii a intenzivně podporují zdravou funkci metabolismu a proudění krve. Vlasy tak rostou mnohem rychleji a velmi vysoké kvalitě. Vitamín C pak představuje prvek, který zlepšuje funkci kolagenu a má antioxidační účinky, stejně jako vitamín E, který navíc chrání před škodlivým UV zářením. Nelze opomenout ani vitamín D, tolik důležitý pro tvorbu keratinu.
Vitamíny je nejlepší do těla doplňovat v běžné stravě, typicky skrze ovoce a zeleninu, která je na ně nejbohatší. Popřípadě dle potřeby můžete vyzkoušet i doplňky stravy, kterých je k dispozici na našem trhu bezpočet – vyberete si přesně podle toho, co vaše vlasy požadují.
Vyplatí se tedy konzumovat potraviny bohaté na zdravé tuky, tedy zejména ryby nebo ořechy, dále špenát, kapustu či brokolici, ze kterých získáte nejvíce vitamínu A. Vitamíny z komplexu B pak můžeme získat především z drůbežího masa, listové zeleniny nebo mléčných výrobků, vitamín C nalezneme zejména v citrusových plodech. Vitamín D se v běžných potravinách vyskytuje jen zřídka anebo ve velmi malém množství. Nejvíce jej však můžeme získat například z lososa, tuňáka nebo vaječného žloutku, nicméně pro udržení optimální hladiny se doporučuje jej zařadit do jídelníčku pomocí doplňků stravy.
Dále jsou pro naše vlasy a jejich zdravý vývoj nesmírně důležité minerální látky, které se postarají o jejich přirozený růst. Samozřejmě se jich celá řada, stejně jako vitamíny, nachází v různých potravinách. Často však může být obtížné jich z běžné stravy získat dostatečné množství, a proto se obecně doporučuje zařadit je do jídelníčku jako doplňky stravy v podobě různých kapslí či tablet, anebo kosmetických přípravků, které naopak na vlasy působí zvnějšku. V současné době se na trhu s kosmetikou nachází nepřeberné množství šamponů, kondicionérů a zábalů obsahující důležité látky pro růst, hustotou a zdraví našich vlasů.
Kromě minerálů vlasová vlákna také potřebují dostatek železa, které je tolik důležité pro jejich hustotu. Pokud je ho nedostatek, dochází k větší ztrátě vlasů, než je obvykle při každodenním vypadávání. Pro růst vlasů je také velmi důležitý selen, jehož nedostatek má vliv na ztrátu pigmentových vlasových buněk, které se projevují tolik nepříjemnými a nevzhlednými šedinami. Tato látka se rovněž využívá jako užitečný pomocník při chemoterapii, kdy funguje zejména jako intenzivní podpora rychlejší obnovy zničených vlasových vláken. Stejně tak funguje zinek, jakožto další prvek, který má pro vlasy velký význam. Vlasy díky jeho blahodárným účinkům rostou mnohem rychleji a ve vyšší kvalitě, která se projevuje zejména na jejich síle.
Vlasy, ač se tak nemusí na první pohled zdát, jsou na příjem minerálů vitamínů a jiných látek poměrně náročné a zachování jejich kondice není mnohdy zcela jednoduché s ohledem na genetické predispozice a další vnější vlivy. Kromě jiného jsou také nezbytné i další mikroživiny, které jsou prevencí alopecie – imunitní poruchy, která způsobuje padání vlasů. Naše kadeře jsou díky nim mnohem zdravější a méně náchylné k lámavosti, slábnutí, ztráty pigmentu či přímo k jejich vypadávání, proto bychom měli na jejich dostatečný příjem vždy myslet. Je třeba mít na paměti, že zdravý životní styl je základem nejen pro zdravé tělo, ale také pro zdravé vlasy. V případě, že nám důležité vitamíny chybí, případně pokud chceme zdraví, lesk a hustotu vlasů ještě více podpořit, stačí sáhnout po doplňku stravy pro vlasy, nehty a pleť s vhodně kombinovanými vitaminy a minerály.
Mnoho nich a ještě i další obsahuje ROSQUE Komplex. Vyzkoušejte i vy!!!
Kategorie: Blog, Vlasy

Přidat komentář