Rosque blog

Co je to kolagen? Potřebujeme ho?

Většina lidí stále nemá ponětí o tom, jak podstatným stavebním prvkem kolagen pro lidské tělo je. Zapříčiněno je to patrně skutečností, že mají jen mlhavou představu o samotné podstatě kolagenu. K čemu tedy kolagen slouží? Funguje jako důležité stavební pojivo od kostí a šlach přes klouby až po cévy nebo oční rohovku. Je možné jej přirovnat k univerzálnímu lepidlu, které podporuje práci buněk v tkáních. Ve stručnosti lze kolagen definovat jako strukturální protein, jenž dokáže udržet naše tělo silné a pružné. Podílí se na zachování elasticity pokožky, mobility kloubů i síly kostí.

Po 25. roce produkce kolagenu v lidském těle klesá

Výzkumy ukazují, že mladé tělo si je schopné vytvořit kolagen samo, ale od 25. roku života se nám jeho produkce snižuje. Údajně se jedná o 1-1,5 % ročně. Mezním obdobím je přibližně 45. rok života, kdy produkce kolagenu v lidském těle de facto končí. Zásadní vliv má přitom kolagen na vlasy, nehty i pleťKolagen pro ženy je něčím jako ingrediencí elixíru mládí.

Kolagen se získává z různých živočichů

Kvalitní kolagen na klouby je ale nutné člověku dodávat v průběhu celého jeho života. Kde všude si lze opatřit přírodní kolagen? Kolagen lze získat z kostí, kůže i šlach rozličných živočichů. Existuje nejen hovězí kolagen, ale také vepřový, koňský nebo mořský kolagen. Posledně jmenovaný má svůj původ obvykle v rybích ploutvích, kůžích, kostech a šupinách. Obsahuje hlavně kolagen typu I a II. Potenciální slabinou je slabá příchuť po rybině, kterou se výrobci doplňků stravy obvykle snaží přehlušit rozličnými ochucovadly a přídavnými dávkami, což může být na úkor biologické využitelnosti kolagenu v těle. NAvíc existují na rybí neboli mořský kolagen i alergie. Nejběžněji se zpracovává kolagen typu I a III, který se získává z hovězí kůže i z ocasů prasat. Nejlepší kolagen je patrně ten hovězí a vepřový, který je většinou lidí dobře snášen. Mimo pokožky má příznivý vliv rovněž na šlachy a vaziva. Většina suplementů má tedy svůj původ v živočišných zdrojích a lidem se podává v různých formách. 

Různé typy kolagenů

Obecně se rozlišuje kolagen typu I, II a III. Nejlepší kolagen na pleť je typ I, který představuje přibližně 90 % kolagenu v těle. Typ II je vhodný pro regeneraci chrupavek, kloubů a kostí. Konečně typ III je ideální pro obnovu šlach, svalů i vaziva. Z uvedeného plyne, že by neměl být používán jeden typ kolagenu na všechno. Vždy je třeba sledovat v jaké struktuře a množství jsou zastoupeny v zakoupeném potravinovém doplňku kolagenové peptidy.

Čím je výjimečný hydrolyzovaný kolagen?

Nejprůkaznější účinky má údajně hydrolyzovaný kolagen čili kolagenové peptidy. Jejich předností je, že je organismus vstřebává daleko lépe než z potravin. Kolagen je možné podávat i domácím mazlíčkům, a to hlavně rybí, hovězí nebo prasečí.

Způsoby doplňování kolagenu pro lidské tělo

Jakým způsobem je možné kolagen lidskému tělu doplňovat? Patrně nejdostupnější na českém trhu je kolagenový prášek, který se vyskytuje v hydrolyzované formě. Velmi jednoduše si z něho lze umíchat kolagenový drink. Jinou z možností představuje kolagenový nápoj, kde je kolagen už přímo rozpuštěný v tekutině. 

Kdy pít kolagen? V podstatě lze jeho pití doporučit každému člověku, který dosáhne výše uvedeného věku, od něhož se tvorba vlastního kolagenu prudce snižuje. Kolagen na klouby, kolagen na pleť i kolagen na vlasy je vždy zapotřebí a jeho doplňování v různých formách se pro ty z nás, kteří se chtějí zodpovědně starat o svoje tělo, stává nutností. Kolagen není rozmar modelek, ale je nutnost pro všechny, kteří se chceme zodpovědně starat o své tělo. A není lepšího potravinového doplňku než kolagen, který se nám stará o zdraví i krásu. 

Kategorie: Blog, Zdraví, Vlasy, Pleť

Přidat komentář