Rosque blog

Pár tipů jak správně pečovat o vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy a jedním z hlavních faktorů, které definují celkovou kvalitu našeho zevnějšku. Pokud toužíme po zdravých, lesklých, a hustých kadeří v zářivých barvách, musíme péči o ně věnovat náležitou pozornost. Běžné mytí je základem úspěchu, pro dlouhodobě příznivé výsledky nemusí vždy stačit. Důležité je se především zaměřit na vliv, které vlasům ubližují a snažit se je eliminovat. Dnes už je prakticky všem známá skutečnost, že příliš časté a silné stahování vlasů do gumiček a sponek, žehlení, kulmování či fénování horkým vzduchem jejich stavu rozhodně nesvědčí. Různé vlasové doplňky bychom proto tedy rozhodně neměli nosit na denní bázi a nechat kadeře alespoň několikrát do týdne odpočinout, jak od gumičky a čelenek, tak i od fénů nebo další nástrojů pro jejich tepelnou úpravu. Na mytí si alespoň občas vyhraďte více času a nechte vlasy uschnout přirozeně na vzduchu, popřípadě za pomoci chladného vzduchu, který již většina moderních fénů nabízí. 

Myslíte si, že čím častěji myjete vlasy, tím lépe? Bohužel jste na velkém omylu. Paradoxně příliš časté mytí vlasům nikterak neprospívá, ba naopak škodí. Ani s důkladnou hygienu, byť je to chvályhodné, by se to nemělo přehánět. Každodenním mytím totiž vlasy ztrácí svou přirozenou ochrannou vrstvu a mastnotu, která je do jisté míry přínosná, ač se jí mytím snažíme zbavit. Za ideální frekvenci mytí vlasů se považuje opakování obden, samozřejmě s ohledem na konkrétní strukturu vlasů nebo jejich zátěž, například po sportovním výkonu nebo během horkých letních dnů není toto pravidlo dost dobře možné dodržovat. 

 Jako alternativní řešení se poté nabízí suchý šampon, který se hodí, pokud zrovna na mytí není čas – například po tréninku, v práci nebo na cestách. Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit také metodu no poo, která spočívá v mytí vlasů bez šamponu, a to za pomocí přírodních surovin, jako je třeba mouka nebo různé bylinky. Cílem tak je zbavit vlasů chemických škodlivin, které obsahují běžné šampony.

Rozhodně není také na škodu vlasy na proces mytí připravit. Kadeře by se správně ještě před samotným procesem mytím měly důkladně pročesat kvalitním hřebenem či kartáčem. Tím docílíme toho, že vlasy se zbaví veškerých škodlivých vnějších látek, jako je prach a jiné nečistoty, které se na nich v průběhu dne lepí. Samotné mytí by se poté mělo obejít bez horké vody – ideálně stačí vlažná nebo teplá voda, případně mírně studená, která nebude vlasovou pokožku zbytečně dráždit. Dalším důležitým krokem je výběr dobrého šamponu vhodného právě pro váš typ vlasů. Pokud je skutečně kvalitní, stačí ho pouze pár kapek, samozřejmě úměrně k délce a hustotě vlasového porostu, které do něj jemně vmasírujeme, napěníme a opatrně opláchneme mírným proudem vody. Pokud je šampon příliš hustý, můžeme jej nejprve lehce zředit vodou. Rovněž se při jeho výběru vyplatí brát ohledy na to, jaký typ vlasů máme. Na trhu se nachází nepřeberné množství šamponů a každý z nich se hodí na jiný typ kadeří – některé jsou vhodné spíše pro rovné vlasy, jiné pro kudrnaté a vlnité, poškozené, barvené, suché nebo třeba naopak pro více se mastící vlasy.

Vlasy se doporučuje mýt dvakrát za sebou. Proč? Důvod je prostý – cílem celého procesu je odstranění co největšího množství nečistotu, prachu a mazu, které sice probíhá již v první fázi, nicméně do vlasů ještě potřebujeme dostat všechny důležité živiny. A proto není vůbec na škodu celý proces zopakovat a umýt si vlasy ještě jednou. Teprve při druhém mytí se do našich kadeří dostávají veškeré potřebné živiny pro jejich růst, zdraví, hustotu a přirozený vzhled. Nebo na doplnění dalších živin, můžeme brát i vitamínové doplňky ROSQUE COMPLEX - vlasy, nehty, pŘíká se, že vlasy jsou korunou krásy a jedním z hlavních faktorů, které definují celkovou kvalitu našeho zevnějšku. Pokud toužíme po zdravých, lesklých, a hustých kadeří v zářivých barvách, musíme péči o ně věnovat náležitou pozornost. Běžné mytí je základem úspěchu, pro dlouhodobě příznivé výsledky nemusí vždy stačit. Důležité je se především zaměřit na vliv, které vlasům ubližují a snažit se je eliminovat. Dnes už je prakticky všem známá skutečnost, že příliš časté a silné stahování vlasů do gumiček a sponek, žehlení, kulmování či fénování horkým vzduchem jejich stavu rozhodně nesvědčí. Různé vlasové doplňky bychom proto tedy rozhodně neměli nosit na denní bázi a nechat kadeře alespoň několikrát do týdne odpočinout, jak od gumičky a čelenek, tak i od fénů nebo další nástrojů pro jejich tepelnou úpravu. Na mytí si alespoň občas vyhraďte více času a nechte vlasy uschnout přirozeně na vzduchu, popřípadě za pomoci chladného vzduchu, který již většina moderních fénů nabízí. 

 A co kondicionér? Ten by měl být nedílnou součástí této rutiny. Takový přípavek vlas uzavře a obalí ochrannou vrstvou, která jej navíc opticky zjemní a zkrásní. Kondicionér bychom měli opatrně v přiměřeném množství nanášet do spodní třetiny vlasů. I to má prostý důvod – kdybychom jej použili po celé délce vlasů, po umytí by působily zplihle a bez objemu, což je opačný výsledek, než který očekáváme. Pro kompletní péči se také nabízí nejrůznější masky, balzámy, nebo třeba oleje, které po patřičné době působení z vlasů následně vymýváme, případně vmasírujeme, pokud se jedná o bezoplachovou péči. Tento závěrečný krok bývá velmi často zanedbáván, a přitom je pro naše kadeře tolik prospěšný – není to trochu škoda?

Samotným procesem mytí rozhodně péče o kadeře nekončí. Měli bychom o vlasy dbát tak, že je nebudeme zbytečně vystavovat extrémním podmínkám – rozhodně nejhorší je po ně mráz, sníh, ostré slunce a další vlivy. Zejména dámy s dlouhými vlasy se také dopouští dvou zlozvyků, které spočívají ve spaní s mokrými vlasy, které tím velice trpí. Proto je vhodné vlasy před spaním nechat volně uschnout, nebo je vysušit fénem s vlažným vzduchem. Dalším, velmi častým nešvarem je spánek s vlasy svázanými do pevného culíku či drdolu, čímž je zbytečně namáháme i v noci. Spaní s rozpuštěnými dlouhými vlasy nemusí být zpočátku moc příjemné, ale jde pouze o zvyk. Věřte, že brzy vám vaše kadeře poděkují a odmění se zářivým leskem. 

A odmění se hned dvakrát, když jim ještě dopřejme vitamíny na podporu zdraví a růstu ROSQUE COMPLEX - vlasy, nehty, pleť nebo Prémiový ROSQUE kolagen 8000mg. 

Krása růže, moc královny. 

Kategorie: Blog, Vlasy

Přidat komentář