Rosque blog

Zdravou výživou ke zdravým, krásným nehtům aneb 8 nejlepších vitamínů a živin pro zdravé a silné nehty

Vzhled nehtů hodně vypovídá o našem zdraví. Z nehtového lůžka neustále vzniká tkáň a dostatečný příjem vitamínů, minerálů a živin pomáhá podporovat růst, tvorbu a pevnost nových nehtových buněk. Pokud nehty změní vzhled, strukturu nebo tvar, může to znamenat, že jim nedáváme to, co bychom měli. Každá žena chce být krásná a má svůj sty. Dostatečným příjmem vitamínů právě krásu a tím i styl podporuje.

Vnašem článku představíme 8 nejdůležitějších vitamínů a živin pro udržení zdravých nehtů.

1. Biotin

  • jedná se o vitamin B-komplexu, známý také jako vitamin B7, H a koenzym R.
  • podporuje zdravý růst buněk a napomáhá metabolismu aminokyselin tvořících bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst nehtů.
  • je nejvíce obsažen v orgánových masech, jako jsou játra, ale lze ho nalézt také ve vaječném žloutku, mléčných výrobcích, kvasnicích, lososu, avokádu, sladkých bramborách, ořeších, semenech a dokonce i v květáku.
  • jeho konzumace prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy může pomoci posílit lámavé nehty a zlepšit jejich růst.

2. Další vitamíny skupiny B

  • vitamin B12 hraje roli při vstřebávání železa a také při vývoji červených krvinek. Je nezbytný pro udržení silných a zdravých nehtů. Nedostatek B12 může mít za následek podélné vlnité tmavé pruhy a nahnědlou nebo modro-černou pigmentaci na nehtech.
  • stejně tak je pro růst a zdraví nehtů důležitý folát neboli vitamin B9 (kyselina listová), který přispívá k tvorbě červených krvinek a vývoji nových buněk. Jeho nedostatek může způsobit změnu pigmentu v nehtech a způsobit jejich tuhost a lámavost.
  • foláty jsou obsaženy v tmavě zelené zelenině, citrusových plodech, fazolích, hrachu, čočce, ořeších, semínkách a avokádu. B12 se naopak nachází především v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky.

3. Železo

  • tvoří střed červených krvinek, které přenášejí kyslík do orgánů a všech buněk v těle – včetně nehtů.
  • bez něj se kyslík k vašim buňkám dostatečně nepřenáší. A jelikož je kyslík potřebný pro zdravé nehty, může anémie vést ke svislým rýhám nebo se nehty mohou prohnout či „lžičkovat“.
  • naše tělo lépe vstřebává železo obsažené v živočišných potravinách, jako je hovězí a kuřecí maso, ryby, vejce, než to obsažené v rostlinných potravinách – ve tmavě zelené listové zelenině, arašídech, semenech, fazolích a dalších.
  • konzumace potravin bohatých na vitamín C spolu s rostlinnými zdroji železa však vstřebávání zlepšuje. Například konzumace pomerančů a jahod spolu se špenátovým salátem s fazolemi a semínky.

4. Hořčík

  • je minerál, který se podílí na více než 300 reakcích ve vašem těle, včetně syntézy bílkovin, která je nezbytná pro růst nehtů.
  • svislé rýhy na nehtech mohou být známkou jeho nedostatku. Doplňte jej pomocí našeho Rosque magnesium, které obsahuje bisglycinát hořečnatý – chelátovou formu, která je vysoce vstřebatelná a navíc bez vedlejších účinků.
  • bohatým zdrojem jsou celá zrna, konkrétně celá pšenice. Dobrým zdrojem je také tmavě zelená listová zelenina, quinoa, mandle, kešu, arašídy, edamame a černé fazole.

5. Bílkoviny

  • nehty jsou tvořeny především vláknitým strukturním proteinem zvaným keratin. Ten jim dodává pevnost a odolnost a zároveň je chrání před poškozením nebo namáháním. Zajímavé je, že keratin, který vidíme, je ve skutečnosti mrtvý. Nehty jsou tvořeny odumřelými buňkami, které vaše tělo odstraňuje, když se zespodu tlačí buňky nové.
  • konzumace jejich dostatečného množství prostřednictvím stravy je nezbytná pro zvýšení produkce keratinu, a tím pro vytvoření silných nehtů, zatímco nízký příjem bílkovin může způsobit jejich oslabení.
  • lze je nalézt v živočišných potravinách – mase, drůbeži, rybách, vejcích a mléčných výrobcích, a také v rostlinných, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celozrnné výrobky.

6. Omega-3 mastné kyseliny

  • pomáhají mazat a hydratovat nehty a dodávají jim lesklý vzhled.
  • mohou také snižovat zánět v lůžku, což vyživuje a podporuje zdraví buněk, které dávají vzniknout nehtové ploténce. Nedostatek může přispívat k suchým a lámavým nehtům.
  • v žebříčcích obsahu omega-3 vedou tučné ryby, jako je losos, pstruh, makrela, tuňák a sardinky, ale najdeme je také ve vlašských ořeších, sóji, vejcích, chia a lněných semínkách, rybím a lněném oleji.

7. Vitamin C

  • je základní živina a tělo si ho nedokáže samo vyrobit.
  • je nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která dodává tvar, pevnost a celistvost mnoha tkáním a je stavebním kamenem nehtů, vlasů a zubů.
  • jeho nedostatek může mít za následek lámavost nehtů a také jejich zpomalený růst.
  • za nejlepší zdroje vitaminu C jsou považovány citrusové plody, jako jsou pomeranče, jahody a kiwi, ale velmi vysoký obsah této živiny mají také papriky, zelená zelenina a rajčata. Červená paprika má ve skutečnosti více než dvakrát více vitamínu C než pomeranč.

8. Zinek

  • je nezbytný pro mnoho reakcí ve vašem těle, včetně růstu a dělení buněk.
  • nehty jsou tvořeny typem buněk, které rychle rostou a dělí se. Vzhledem k této rychlé tvorbě je pro podporu jejich zdravého růstu nutný stálý přísun zinku.
  • jeho nedostatečný příjem může přispívat k degeneraci nehtové ploténky, což způsobuje vznik bílých skvrn.
  • bohatým zdrojem zinku jsou živočišné bílkoviny, jako je hovězí maso, drůbež, ryby a vejce. Obsahuje ho však také sója, cizrna, černé fazole, ořechy (např. mandle a kešu) a semena.

Zdravá strava a její doplňky jsou základem pro zdravé nehty.

Je důležité si uvědomit, že nedostatek některých vitamínů, minerálů a živin může negativně ovlivnit zdraví nehtů. Snažte se je proto získávat z potravy a zároveň jejich příjem podpořte vhodnými doplňky stravy.  Rosque Complex – kapsle pro vlasy, nehty a pleť obsahují důležité složky, které vám pomohou s křehkými, lámavými nehty, které pomalu rostou a navíc se postarají o krásné vlasy a pleť.

Chcete-li dopřát svým nehtům správnou péči a výživu, ale nejste si jistí, zda všechny potřebné vitamíny získáte ze stravy, vyzkoušejte náš ROSQUE complex pro vlasy, nehty a pleť. Tyto kapsle jsme pro Vás vytvořili tak, aby obsahovaly co nejlepší kombinaci vlasům prospěšných látek.

Co ROSQUE complex obsahuje?

Přeslička rolní – tato 10-70 cm vysoká bylina, kterou najdeme i u nás v ČR, podporuje normální stav pokožky, vlasů a nehtů a mimo jiné podporuje přirozený stav kostí a kloubů, správnou funkci jater a normální činnost kardiovaskulárního systému.

Vitamín C - přispívá k přirozené funkci imunitního systému, k tvorbě kolagenu pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Podporuje činnost nervové soustavy a psychickou činnost, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a zvyšuje vstřebávání železa.

Hydrolyzovaný kolagen - je nezbytnou stavební součástí pojivových tkaní, tedy šlach, kostí, kloubů, chrupavek, zubů a kůže. Hydrolyzovaný kolagen je ideálním zdrojem aminokyselin a peptidů, které jsou pro tělo snadno dostupné a které organismus využije pro tvorbu vlastního kolagenu, která se s postupujícím věkem snižuje. 

Kopřiva dvoudomá – podporuje normální činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, normální činnost ledvin, přirozený stav kloubů, imunitní systém a normální funkci prostaty a dýchacího systému,

Zinek – přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, makroživin a mastných kyselin, metabolismu sacharidů, rozpoznávacím funkcím, přispívá k syntéze DNA, podporuje plodnost a reprodukci, přispívá metabolismu vitaminu A, syntéze bílkovin, udržení přirozeného stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, udržení normální hladiny testosteronu v krvi, podporuje normální stav zraku, funkci imunitního systému, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na procesu dělení buněk.

Niacin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, snížení míry únavy a vyčerpání.  

Vitamin B6 – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální syntéze cysteinu, činnosti nervové soustavy, normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, normální psychické činnosti a správné tvorbě červených krvinek. Také přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo k regulaci hormonální aktivity, 

Vitamin A – přispívá k normálnímu metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky, zraku a podporuje funkci imunitního systému.

Kyselina listová – přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, syntéze aminokyselin, normální krvetvorbě, normálnímu metabolismu homocysteinu, přispívá k normální psychické činnosti, podporuje funkce imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání

Selen – přispívá k normálnímu stavu vlasů, normální funkci imunitního systému, normální činnosti štítné žlázy, ochraně buněk před oxidačním stresem a podporuje normální stav nehtů.

Biotin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, metabolismu makroživin, normální psychické činnosti, normálnímu stavu vlasů, sliznic a pokožky.

Mimo výše popsané látky ROSQUE complex obsahuje také L-methionin, L-tyrosin, L-cystein, Astaxantin, MSM, pivovarské kvasnice, kyselinu pantothenovou a beta karoten, které rovněž vyživují vlasy, nehty a pleť a zabraňují nadměrnému vypadávání vlasů.

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář