Rosque blog

Onemocnění kůže zvané růžovka a jak eliminovat jeho projevy

Jedním z nepříjemných a viditelných onemocnění kůže je Růžovka (rosacea). Jedná se o chronické zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především obličej.

Charakteristické projevy růžovky zahrnují:

  • Zarudnutí (erytém): Často začíná jako přechodné zarudnutí obličeje, které se postupně stává trvalým. Typicky se objevuje na tvářích, nose, čele a bradě.

  • Viditelné krevní cévy (teleangiektázie): Malé rozšířené krevní cévy mohou být viditelné na povrchu kůže, zejména na nose a tvářích.

  • Hrbolky a pupínky: Může způsobovat malé červené hrbolky, které někdy obsahují hnis. Tyto projevy mohou připomínat akné, ale růžovka není akné.

  • Zánět očí (okulární růžovka): Někteří lidé s růžovkou mohou také mít příznaky, jako je suchost, podráždění a zarudnutí očí. V závažných případech může dojít k zánětu víček nebo rohovky.
  • Rhinophyma: V pokročilých případech může růžovka vést k zbytnění tkáně nosu, což způsobuje jeho zvětšení a deformaci. Tento stav se nazývá rhinophyma a je naštěstí častější u mužů. Mnohdy to vidíme jako tzv. nos alkoholika.  

Příčiny a spouštěče růžovky

Přesné příčiny růžovky nejsou zcela známy, ale pravděpodobně zahrnují kombinaci genetických, environmentálních a imunologických faktorů. Některé běžné spouštěče zahrnují:

  • Horké nápoje a kořeněná jídla

  • Alkohol

  • Extrémní teploty (horko, chlad)

  • Sluneční záření

  • Stres

  • Fyzická námaha

  • Kosmetika nebo dráždivé kožní produkty

Diagnóza a léčba

Diagnózu růžovky obvykle provádí dermatolog na základě klinických příznaků.

Léčba může zahrnovat:

  • Topické léky: Krémy a gely obsahující metronidazol, azelaovou kyselinu nebo ivermektin mohou pomoci snížit zánět a zarudnutí.
  • Orální antibiotika: Tetracykliny (např. doxycyklin) mohou být použity k léčbě zánětu a pupínků.
  • Laserové a světelné terapie: Tyto procedury mohou pomoci odstranit viditelné krevní cévy a zlepšit celkový vzhled kůže.
  • Životní styl a péče o pleť: Vyhýbání se známým spouštěčům, používání jemné péče o pleť a pravidelné používání opalovacích krémů a pravidelné užívání kolagenu mohou pomoci minimalizovat příznaky růžovky.

Růžovka je chronické onemocnění, které nemá definitivní lék, ale s vhodnou léčbou a péčí je možné její příznaky účinně kontrolovat a minimalizovat jejich dopad na kvalitu života.

A věděli jste, že může růžovka způsobovat i častější migrény? Přestože růžovka a migréna jsou dva rozdílné zdravotní stavy, tak výzkumy naznačují, že mezi nimi může existovat souvislost. Některé studie naznačují, že lidé s růžovkou mohou mít vyšší riziko výskytu migrénových bolestí hlavy. Přesný mechanismus této souvislosti není zcela jasný, ale existuje několik hypotéz:

Možné souvislosti mezi růžovkou a migrénou

  • Zánětlivé procesy: Oba stavy mohou být spojeny s chronickými zánětlivými procesy. Růžovka je zánětlivé kožní onemocnění a migréna může být také spojena se zánětlivými reakcemi v nervovém systému.

  • Vaskulární faktory: Růžovka je spojena s abnormální funkcí krevních cév, což může také hrát roli v migrénách, kde dochází ke změnám v průtoku krve v mozku.

  • Neurologické spojení: Některé teorie naznačují, že růžovka a migréna mohou sdílet společné neurologické dráhy nebo neurotransmitery, které ovlivňují obě onemocnění.

Výzkumy a statistiky

Některé studie zjistily, že lidé s růžovkou mají vyšší prevalenci migrén ve srovnání s obecnou populací. Například studie publikovaná v "Journal of the American Academy of Dermatology" ukázala, že pacienti s růžovkou měli větší pravděpodobnost výskytu migrén.

Je možné, že genetické faktory mohou hrát roli ve vývoji obou stavů, což by vysvětlovalo jejich souběžný výskyt u některých jedinců.

Doporučení pro pacienty s růžovkou a migrénou

Pokud máte růžovku a migrény, je důležité se poradit se svým lékařem nebo dermatologem a neurologem. Některá doporučení mohou zahrnovat:

Identifikace a vyhýbání se spouštěčům: Identifikace faktorů, které spouštějí jak růžovku, tak migrénu, může být klíčová. To může zahrnovat vyhýbání se určitým potravinám, alkoholu, stresu a extrémním teplotám.

Kombinovaná léčba: Léčba může zahrnovat kombinaci léků a procedur zaměřených na oba stavy. Například, užívání protizánětlivých léků může být užitečné pro kontrolu zánětlivých procesů souvisejících s oběma stavy.

Životní styl a péče o zdraví: Zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu, pravidelný pohyb, dostatek spánku, zvládání technik proti stresu, pravidelné užívání kolagenu a hořčíku může pomoci zlepšit celkový zdravotní stav a snížit frekvenci a závažnost příznaků.

Jak ROSQUE kolagen ovlivňuje růžovku? 

Kolagen je totiž základní bílkovina, která tvoří strukturu pojivových tkání v těle, včetně kůže, vlasů, nehtů, kostí a šlach. Pomáhá udržovat pevnost a pružnost kůže, což je důležité pro její zdravý vzhled. Užívání kolagenových doplňků přispívá k hydrataci a zlepšení elasticity pokožky, což je užitečné při projevech růžovky. Pravidelné užívání kolagenu přispívá k celkovému zdraví kůže a její regeneraci, což je prospěšné při některých symptomech růžovky. Například, zlepšení hydratace a elasticity kůže může pomoci zmírnit podráždění a zánět.

Proč ROSQUE magnesium ovlivňuje růžovku i migrénu?

Hořčík (magnesium) je esenciální minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně regulace nervového systému, svalové funkce, syntézy bílkovin a produkce energie.

Existuje několik způsobů, jak hořčík může ovlivnit stres a jeho příznaky:

Vliv hořčíku na stres

Regulace nervového systému: Hořčík je důležitý pro správnou funkci nervového systému. Pomáhá regulovat neurotransmitery, které přenášejí signály mezi nervovými buňkami. Adekvátní hladiny hořčíku zklidňují nervový systém a zlepšují náladu, čímž snižují pocity stresu a úzkosti.

Snížení kortizolu: Kortizol je stresový hormon, který tělo uvolňuje v reakci na stres. Hořčík pomáhá snižovat hladiny kortizolu, což vede k celkovému snížení stresu.

Podpora spánku: Hořčík také zlepšuje kvalitu spánku tím, že pomáhá regulovat neurotransmitery, které podporují klid a relaxaci. Lepší spánek také přispívá ke snížení stresu a zlepšení celkového zdraví.

Hořčík hraje důležitou roli v regulaci nervového systému a pomáhá snižovat hladiny stresu tím, že podporuje klid a relaxaci, zlepšuje kvalitu spánku a snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu. Zajištění dostatečného příjmu hořčíku prostřednictvím stravy nebo doplňků může být účinnou strategií pro zvládání stresu a zlepšení celkového zdraví, nejenom růžovky nebo migrény. 

Rosque magnesium je hořčík v chelátové podobě a tzn., že jeho chemická vazba zajišťuje vstřebávání do lidského těla, a to až z 80%.  A zároveň nezpůsobuje vedlejší účinky jako je průjem, nevolnost nebo svalovou slabost.

Při jakékoliv nemoci je důležité, aby byla léčba stanovena lékařem a individualizovaná a aby pacient spolupracoval se svým lékařem na nalezení nejvhodnějších strategií pro zvládání všech nemocí. Zároveň je důležité, abychom se  sami i sví zdraví starali a našemu tělu pomáhali s překonáváním všech nemocí. A k tomu Vám pomůže Rosque kolagen 8000 a Rosque magnesium.

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář