Rosque blog

Hořčík jako jeden z nejdůležitějších minerálů v lidském těle

A při jakých problémech nám může tedy chybět hořčík? 

Nedostatek hořčíku, známý jako hypomagneziemie, může způsobit různé zdravotní problémy a ovlivnit různé aspekty fyziologických funkcí v těle. Některé z možných problémů spojených s nedostatkem hořčíku zahrnují:

Svalové křeče a slabost: Hořčík hraje klíčovou roli ve svalové kontrakci a relaxaci. Nedostatek hořčíku může způsobit svalové křeče, třes nebo slabost.

Problémy s nervovým systémem: Hořčík je důležitý pro správnou funkci nervového systému. Nedostatek hořčíku může přispívat k nervové podrážděnosti, úzkosti a problémům se spánkem.

Únava a vyčerpání: Hořčík je nezbytný pro energetické reakce v těle, zejména pro přeměnu ATP (adenosintrifosfátu) na energii. Nedostatek hořčíku může způsobit únavu a pocit vyčerpání.

Poruchy srdečního rytmu: Hořčík je klíčový pro správnou funkcionalitu srdce, a jeho nedostatek může přispět k poruchám srdečního rytmu.

Osteoporóza: Hořčík je důležitý pro zdraví kostí a jejich mineralizaci. Nedostatek hořčíku může být spojen s osteoporózou a zvýšeným rizikem zlomenin.

Zvýšená citlivost na stres: Hořčík může mít vliv na reakci na stres a jeho nedostatek může zvýšit citlivost na stresové situace.

Problémy s glykemií: Hořčík je zapojen do metabolismu glukózy, a jeho nedostatek může přispívat k problémům s regulací hladiny cukru v krvi.

Nedostatek hořčíku může být způsoben nedostatečným příjmem hořčíku ve stravě, špatnou absorpcí nebo nadměrnými ztrátami hořčíku (například při nadměrném pocení, užívání některých léků nebo onemocněních). 

Jak doplnit hořčík ze stravování? 

Hořčík se vyskytuje v různých potravinách, a je důležitý pro řadu biochemických funkcí v těle. Níže jsou uvedeny některé potraviny bohaté na hořčík:

Ořechy a semena: Dýňová semínka, Slunečnicová semínka, Mandle, Para ořechy, Pistácie

Celozrnné obiloviny: Ovesné vločky, Otruby, Celozrnná rýže, Celozrnná pšenice

Luštěniny: Fazole, Čočka, Cizrna, Sójové boby

Zelenina: Špenát, Křen, Brokolice, Brambory

Fíky (sušené)

Ovoce: Banány, Avokádo, Maliny, Jahody, Kiwi

Mořské plody: Losos, Makrela, Tuňák, Krab

Mléčné výrobky: Tvaroh, Jogurt, Tvrdý sýr

Temné čokolády: Hořká čokoláda obsahuje více hořčíku než mléčná čokoláda.

Zelené listové zeleniny: Špenát, Mangold, Řeřicha

Je ale důležité si uvědomit, že při vaření a zpracování potravin může dojít ke ztrátě hořčíku. 

A jaký příjem hořčíku tedy má denně člověk mít? 

Denní doporučený příjem hořčíku se může lišit v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě a celkovém zdraví jednotlivce. Standardní doporučení pro příjem hořčíku v USA, podle Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA), je následující:

Dospělí muži (19-50 let): 400 mg denně

Dospělí muži (nad 50 let): 420 mg denně

Dospělé ženy (19-50 let): 310 mg denně

Dospělé ženy (nad 50 let): 320 mg denně

Tato doporučená denní dávka může být přizpůsobena individuálním potřebám a podmínkám. Například těhotné ženy a kojící matky mohou potřebovat více hořčíku. Také osoby s určitými zdravotními stavy, jako jsou onemocnění ledvin, diabetes nebo zažívací potíže, mohou vyžadovat individuálně upravený příjem.

Jsme schopni tolik hořčíku denně přijmout z pravidelné stravy? Stravujeme se tak zdravě? Není na pořadu dne brát hořčík i v potravinových doplňcích?  A pokud ano, víme, že je v nich neskutečně velký rozdíl? A to jak v ceně, tak ve formě potravinových doplňků.

V potravinových doplňcích můžete totiž nalézt různé formy hořčíku, které se liší v chemické struktuře, která ovlivňuje vstřebávání hořčíku do našeho těla. 

Některé z hlavních typů hořčíku v potravinových doplňcích zahrnují:

Hořčíkoxid (MgO): Tento typ hořčíku obsahuje oxid hořečnatý a je často používán jako levnější forma hořčíku v doplňcích. Má vysoký obsah hořčíku, ale jeho absorpce může být nižší ve srovnání s jinými formami. Mnohdy je jeho cena velmi vysoká, protože uvedou vysoké množství hořčíku v jedné dávce. Jeho využití v našem těle je ale pouze mezi 4-8%. 

Hořčičnan hořečnatý (MgCit): Tato forma obsahuje hořčík vázaný na kyselinu citronovou. Její absorpce je obvykle lepší než u hořčíkového oxidu, a proto je hojně používána v doplňcích stravy.

Hořčík bisglycinát: Tato forma hořčíku, kde je hořčík vázán na dvě molekuly aminokyseliny glycínu je známá pro svou vysokou absorpci v trávicím systému, což znamená, že hořčík z hořčíku bisglycinátu může být lépe vstřebáván v porovnání s některými jinými formami hořčíku, jako je hořčíkoxid. A to až v 80%. 

Vazba hořčíku na glycín má mít několik výhod:

Lepší absorpce: Glycín působí jako nosič a pomoc při transportu hořčíku přes stěny střeva do krevního oběhu, což zvyšuje jeho biologickou dostupnost.

Nízké riziko pro zažívací problémy: Jelikož bisglycinát je snáze stravitelný, lidé, kteří mají citlivý žaludek nebo trpí zažívacími problémy s jinými formami hořčíku, preferují bisglycinát.

Nízké riziko negativního vlivu na střevní funkce: Vzhledem k tomu, že bisglycinát minimalizuje riziko průjmu nebo jiných zažívacích potíží, může být vhodným výběrem pro ty, kteří mají na tyto problémy citlivější trávicí systém.

Podpora klidu a relaxace: Glycín, který je součástí bisglycinátu, má uklidňující účinky na nervový systém. To přináší případné výhody pro ty, kteří hledají podporu pro lepší spánek, snížení stresu a celkový klid.

Vhodné pro vegany a vegetariány: Hořčík bisglycinát nemá živočišný původ, protože glycín je aminokyselina, která se nachází v rostlinách i živočišných produktech. To může být výhodné pro vegany a vegetariány, kteří preferují doplňky rostlinného původu.

Při výběru hořčíkového doplňku může být hořčík bisglycinát atraktivní volbou, zejména pro ty, kteří mají citlivější trávicí systém nebo kteří mají potíže s absorpcí hořčíku z jiných forem. 

Pro doplnění existují ještě další formy hořčíku, jako hořčičnan hořečnatý s glycerínem MgGly), hořčičnan hořečnaty s malátovou kyselinou (MgMal) nebo hořčičnan hořečnatý s taurinem, threonátem, aspartátem nebo orotátem. Tyto formy mohou být také v doplňcích stravy, a každá může mít své specifické vlastnosti a účinky.

Při výběru potravinových doplňků s hořčíkem je důležité zvážit individuální potřeby, preference a případné zdravotní podmínky. To, že hořčík patří mezi prvky, které v dnešním uspěchaném světě v našem těle chybí asi nejvíce, si nemusíme připomínat. Teď jen ať při jeho doplňování do organismu vyberete ten, který má smysl. A více o hořčíku na www.rosque.cz 

https://rosque.cz/img/cms/magnesium-rosque.jpeg

Kategorie: Zdraví

Přidat komentář