Rosque blog

Proč je v cestě za mladistvým vzhledem důležité vědět, co znamená číslo 8 000

Bolavé klouby, únava, lámavé nehty, předčasné vrásky… To jsou jen některé projevy, podle kterých poznáte, že vám chybí jedna z nejdůležitějších bílkovin v těle – kolagen. Co všechno dokáže a proč má jeho správné doplňování smysl? Poznejte tajemství čísla 8 000!

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se přirozeně nachází v lidském těle a pomáhá ho „držet pohromadě“. Působí nejen jako opora a výplň pokožky, čímž napomáhá pleti v boji proti vráskám, ale je také důležitou stavební jednotkou pro utváření šlach, vazů a chrupavky.

Kolagen tvoří zhruba 10 procent celkové hmotnosti našeho těla, a dokonce kolem 70 procent hmotnosti pokožky. Jeho přirozená produkce se však po třicátém roku života zpomaluje. Chybějící kolagen můžeme tělu dodat v podobě doplňků stravy. Podle odborníků je dobré na něj začít myslet nejpozději kolem čtyřicítky.

Jaké druhy kolagenu existují?

Celkem rozeznáváme přibližně 28 různých druhů kolagenu. Každý druh je odlišný nejen svou strukturou, ale také funkcí. Nejvíce jsou známy typy I, II a III.

·       Kolagen I. typu

Je v našem organismu nejrozšířenější. Zaujímá až 90 procent veškerého kolagenu v těle. Typ I se primárně vyskytuje v kostech, šlachách, kůži a ve vazech.

·       Kolagen II. typu

Je nejvýznamnější pro správné fungování chrupavky. Nevytváří tak velké svazky vláken jako kolagen I. typu.

·       Kolagen III. typu

Je podobný I. typu kolagenu. Nezajišťuje pevné klouby ani chrupavky, ale tvoří oporu orgánům z hladké svaloviny (střeva, žaludek, oči…).

Jak doplnit kolagen?

Nejznámějším zdrojem kolagenu jsou vedle hovězího a vepřového masa také tučné ryby, vajíčka či mořské plody. Neopomenutelným faktorem pro podporu produkce kolagenu je i vitamin C, který podporuje vstřebávání kolagenu a jeho tvorbu. Abyste však dosáhli doporučované denní dávky kolagenu, museli byste zkonzumovat například vývar ze 4 kilogramů vepřových kostí nebo téměř čtvrt kila želatinových medvídků. I to je důvod, proč jsou stále více oblíbené potravinové doplňky s obsahem kolagenu, ideálně pak v denní dávce 8 000 mg.

Magické číslo 8 000

Dostatečná a optimální dávka kolagenu například v podobě kolagenového drinku je 8 000 miligramů na den,“ uvádí Adrian Udesen, známý dánský profesionální cyklista a kulturista, který vystudoval vědeckou medicínu a zdravým životním stylem se dlouhodobě zabývá. Dodává: „Osobně mám dobrou zkušenost s produkty značky ROSQUE, která jako jedna z mála na trhu nabízí doplňky stravy právě z mého pohledu s nejideálnější denní dávkou kolagenu 8 000 miligramů. A jelikož chci, aby moje produkce kolagenu byla vždy v pořádku, plánuji kolagen pravidelně doplňovat. Je to to nejmenší, co pro své zdraví můžu udělat.“

Není kolagen jako kolagen

Pro efektivní doplňování a užívání kolagenu záleží na tom, jaký produkt si vyberete. Kvalitní potravinové doplňky kombinují kolagen s vitaminem C i kyselinou hyaluronovou, se kterými se vzájemně doplňují a podporují. Zajímavou a snadnou možností užívání jsou kolagenové drinky v podobě rozpustného prášku. Přezdívá se jim elixíry krásy.

Takové kolagenové doplňky stravy využívají hydrolyzovaného kolagenu. Ten je ideálním zdrojem aminokyselin a peptidů, které jsou pro tělo snadno dostupné a které organismus využívá pro tvorbu vlastního kolagenu. Hydrolyzovaný kolagen je velmi dobře vstřebatelný a rozpustný ve vodě.

Dopřejte si posilující dávku kolagenu, která vám dodá novou jiskru do života.

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář