Rosque blog

Hořčík jako životabudič

Tak hned do toho. 

1. Energie a metabolismus: Hořčík je nezbytný pro výrobu energie. Pomáhá při přeměně potravy na energii a je součástí více než 300 enzymatických reakcí v těle.

2. Svalová a nervová funkce: Hořčík podporuje správnou funkci svalů a nervů. Pomáhá při přenosu nervových impulzů a svalových kontrakcích, což je důležité pro pohyb a koordinaci.

3. Regulace cukru v krvi: Hořčík pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi a je důležitý pro metabolismus glukózy. To je zvláště důležité pro lidi s diabetem nebo rizikem cukrovky.

4. Zdraví kostí: Spolu s vápníkem a vitaminem D je hořčík důležitý pro zdraví kostí. Pomáhá při tvorbě kostní hmoty a udržování pevnosti kostí.

5. Snížení stresu a úzkosti: Hořčík má uklidňující účinky na nervový systém, což může pomoci snížit stres a úzkost. Podporuje také zdravý spánek.

6. Srdeční zdraví: Hořčík pomáhá udržovat zdravý srdeční rytmus a podporuje celkové zdraví kardiovaskulárního systému.

Potravinové zdroje hořčíku

Ne nadarmo se říká, že když doplnit hořčík, jak je dobré si dát čokoládu a madle nebo oříšky. Taková skvělá zdravá strava. Ale hořčík lze nalézt i v jiných potravinách, jako například v listové zelenině (špenát nebo kapusta), v hnědé rýži nebo quinoi, v luštěninách, v rybách jako losos nebo makrela a třeba taky v avokádu. 

Nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku může vést k různým zdravotním problémům, včetně svalových křečí, únavy, slabosti, zvýšeného krevního tlaku a srdečních problémů. Pokud máte podezření na nedostatek hořčíku, je dobré doplnit hořčík potravinovými doplňky nebo udělat radikální změnu v jídelníčku.

Hořčík tedy může skutečně fungovat jako „životabudič“ díky jeho mnohostrannému přínosu pro zdraví a vitalitu těla.

Hořčík se dá koupit v mnoha podobách. Ale ne všechny mají stejnou cenu nebo účinek. Hořčík v chelátové podobě je speciální forma hořčíku, která je vázaná na chelatační činidlo, často aminokyselinu, což zlepšuje jeho vstřebávání a biologickou dostupnost. Tento způsob vázání je pro tělo přirozenější a může být snadněji absorbován ve srovnání s jinými formami hořčíku.

Výhody hořčíku v chelátové podobě

1. Lepší vstřebatelnost: Chelátovaný hořčík má tendenci být lépe vstřebáván střevem, protože aminokyseliny, na které je vázán, jsou tělu přirozené a snadno se vstřebávají.

2. Méně gastrointestinálních problémů: Některé formy hořčíku, jako je oxid hořečnatý, mohou způsobit zažívací problémy, jako je průjem. Chelátovaná forma je obvykle lépe snášena a méně pravděpodobně způsobuje tyto vedlejší účinky.

3. Vyšší biologická dostupnost: Díky lepšímu vstřebávání má chelátovaný hořčík vyšší biologickou dostupnost, což znamená, že více hořčíku se dostane do krevního oběhu a může být využito tělem.

4. Široké spektrum použití: Chelátovaný hořčík může být užitečný pro lidi s různými zdravotními problémy, včetně svalových křečí, migrén, úzkostí, nespavosti a chronické únavy.

A i chelátový hořčík může mít různou podobu

Existuje několik typů chelátovaných hořčíkových sloučenin, z nichž každá má specifické výhody:

Magnesium bisglycinát: Vázán na aminokyselinu glycin. Je často považován za jednu z nejlépe vstřebatelných forem hořčíku a je známý svými uklidňujícími účinky.

Magnesium taurinát: Vázán na aminokyselinu taurin. Může podporovat kardiovaskulární zdraví a je často doporučován pro lidi s problémy se srdcem.

Magnesium malát: Vázán na kyselinu jablečnou. Tento typ je často doporučován pro lidi s chronickou únavou a fibromyalgií.

Magnesium l-threonát: Tato forma je známá svou schopností snadněji pronikat do mozku a může podporovat kognitivní funkce a zdraví mozku.

A proč tedy přímo bisglycinát?

Hořčík bisglycinát je jednou z forem chelátovaného hořčíku, kde je hořčík vázán na aminokyselinu glycin. Tato forma má několik specifických výhod oproti jiným formám hořčíku, které mohou být prospěšné pro různé aspekty zdraví. Zde jsou některé hlavní výhody hořčíku bisglycinátu:

1. Vysoká biologická dostupnost

Hořčík bisglycinát je známý svou vysokou biologickou dostupností, což znamená, že tělo ho dokáže efektivně vstřebat a využít. Díky vazbě na glycin se hořčík snadno dostává přes střevní stěnu do krevního oběhu.

2. Lepší snášenlivost

Tato forma hořčíku je méně pravděpodobně spojována s gastrointestinálními problémy, jako je průjem nebo žaludeční nevolnost, které mohou být časté u jiných forem hořčíku, jako je oxid hořečnatý.

3. Uklidňující účinky

Glycin, na který je hořčík vázán, má uklidňující účinky na nervový systém. Tento efekt může pomoci při snižování stresu, úzkosti a podporovat kvalitní spánek.

4. Podpora svalové funkce

Hořčík je klíčový pro správnou funkci svalů a prevenci svalových křečí. Hořčík bisglycinát může být zvláště účinný pro sportovce nebo osoby trpící svalovými křečemi či napětím.

5. Podpora kognitivních funkcí

Existují důkazy, že hořčík bisglycinát může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a náladu díky své schopnosti pronikat do mozku a zlepšovat neurotransmiterovou aktivitu.

6. Zdraví kostí

Hořčík hraje důležitou roli v udržování zdraví kostí spolu s vápníkem a vitaminem D. Pravidelný příjem hořčíku bisglycinátu může přispět k prevenci osteoporózy a udržení silných kostí.

7. Regulace cukru v krvi

Hořčík bisglycinát může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit inzulinovou citlivost, což je důležité pro lidi s diabetem nebo prediabetem.

8. Podpora kardiovaskulárního zdraví

Hořčík je důležitý pro udržení zdravého srdečního rytmu a celkového zdraví kardiovaskulárního systému. Hořčík bisglycinát může pomoci snížit krevní tlak a riziko srdečních onemocnění.

Doporučené dávkování

Přesné dávkování hořčíku bisglycinátu závisí na individuálních potřebách, věku a zdravotním stavu. Obecně se doporučuje denní dávka kolem 150-300 mg elementárního hořčíku. Je důležité dodržovat pokyny na etiketě doplňku a případně se poradit s lékařem, zejména pokud máte specifické zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Hořčík bisglycinát je tedy výbornou volbou pro ty, kteří hledají vysoce vstřebatelný a dobře snášený zdroj tohoto důležitého minerálu.

ROSQUE magnesium je hořčík v chelátové podobě, bisglycinát hořečnatý. A koupíte na https://rosque.cz/magnesium/3-rosque-magnesium.html 

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář