Rosque blog

Možné příčiny vypadávání vlasů a jak je řešit

Vypadávání vlasů je velmi nepříjemnou záležitosti a také noční můrou téměř každé ženy či muže. Trápí skutečně velkou část populace bez ohledu na pohlaví, věk, nebo genetické předpoklady. Co však za tímto jevem stojí a dá se mu vůbec nějakým způsobem předcházet? V případě vypadávání vlasů nebo jiných problémech s vlasy se  může  jednat o nedostatek vitamínů na vlasy, které podporují růst vlasů, ale zároveň  podporují zcela přirozený proces, který se na naší vlasové pokožce odehrává na denní bázi. Vědecké průzkumy dlouhodobě prokazují, že denně každému z nás vypadne v průměru 50 až 100 vlasů. To je naprosto v pořádku, a rozhodně není žádný důvod k panice, pokud občas objevíme pár vlasů na tričku nebo polštáři.

Zpozornět se vyplatí až tehdy, kdy je náš kartáč při česání stále plný a pokud nacházíme vlasy ve větším množství všude možně – chomáče na zemi, na povlečení, či v umyvadle mohou značit vážný problém. A pokud si nahmatáte na hlavě lysá místa, pak něco není v pořádku a určitě se nemusíte stydět vyhledat odbornou pomoc. 

Jaké mohou být příčiny vypadávání vlasů?

Pokud pomineme normální, běžné padání vlasů, které je přirozenou součástí obnovy vlasového vlákna a děje se takřka každý den pouze z důvodu obnovy vlasového vlákna, existuje celá řada dalších možných důvodů vypadávání vlasů, které nám mohou značně zkomplikovat život. Jaké jsou nejčastější příčiny, způsobující tyto potíže, výrazně se podepisující na hustotě naší hřívy, a tedy i celkovém vzhledu?

Hormonální změny: S přibývajícím věkem postupně přichází celá řada méně či více vážných zdravotních komplikací spojených se stárnutím organismu. Nedílnou součástí tohoto procesu jsou i silné hormonální výkyvy, které s sebou přináší mnoho nepříjemností – vypadávání vlasů nevyjímaje. Nadměrný úbytek vlasů je typický zejména pro ženy v určitém věku, kdy procházejí menopauzou, v těhotenství a po porodu. Naopak muže ztráta kadeří potrápí při klesající hladině testosteronu, což může mít různé příčiny. Hormonální hladiny se v lidském těle během jednotlivých životních období neustále mění, a s nimi tedy i hustota našeho vlasového porostu, která jde s těmito změnami ruku v ruce. 

Léky: Další příčiny můžeme hledat v užívání různých léků, u kterých vedlejší účinky bohužel mnohdy převyšují ty, které mají skutečně zajistit. Za typický nežádoucí projev pak patří vypadávání vlasů. S tímto jevem se nejčastěji potýkají lidé užívající antidepresiva, hormonální antikoncepci, injekce a další medikamenty, které výrazně zasahují do lidského těla. Mimo užívání léků má významný vliv na organismus i samotná léčebná procedura některých onemocnění. V tomto směru nejcitelnější zásah znamená jednoznačně chemoterapie. Celá řada léků narušuje vlasový cyklus, a může způsobit jeho rychlé střídání mezi růstovou a klidovou fází. Tzv. telogenní efluvium, jak tento proces nazýváme, nastupuje obvykle za několik měsíců po užívání některých léčivých přípravků.

Porucha štítné žlázy: Potíže se štítnou žlázou způsobují celou řadu zdravotních komplikací. Pokud vás trápí její dysfunkce, dost pravděpodobně se potýkáte i s větší ztrátou vlasů, než je obvyklé. Nezáleží na tom, zda máte nedostatek či naopak nadbytek hormonu štítné žlázy – Problém nastává jak při nedostatku, tedy hypofunkci, tak ale i u nadbytku hormonu štítné žlázy, zvaného hypertyreóza. Pokud se však včas nasadí intenzivní léčba, je velmi vysoká šance na obnovu většiny ztracených vlasových vláken a záchranu bujných kadeří. 

Špatné stravování: V současné době s fastfoody na každém rohu a regály plných polotovarů je dodržování zásad zdravého stravování obtížnější než kdy dřív. Navíc v kombinaci s uspěchaným životním stylem a stresem se všechny tyto škodlivé vlivy ještě více odráží na našem zdraví. Dnes je již všeobecně známým faktem, že stravování se v rychlém občerstvení a nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných jídel, sladkostí a dalších obdobných produktů je nezdravé, a to nejen kvůli hrozící obezitě a přidruženým problémům. Špatnou zprávou je, že se náš životní styl odráží i na počtu našich vlasů, kterých ubývá přímou úměrou ke klesajícím příjmům všech důležitých živin, které naše tělo potřebuje. Chybějící vitamíny pak mohou napomáhat k vypadávání vlasů. 

Stres: Efektivně skloubit do každodenního života zaměstnání, partnerský život, péči o děti, domácnost či domácí mazlíčky nemusí být vždy zcela jednoduché a dlouhodobě udržitelné. Jakmile se dostáváme do stresu, dostávají se do něj i naše vlasy, které pod psychickým tlakem mají mnohem větší tendenci vypadávat. Stres nám pomyslně krade tělesnou i duševní energii a tím i sílu, kterou potřebují naše vlasy k pravidelné obnově. Může tedy být příčinou vypadávání vlasů. Tento jev nazýváme odborně jako telogenní effluvium, který přichází při náhlém nebo dlouhodobě trvajícím stresu. Jedná se však o dočasný stav, který obvykle po několika měsících odezní a vlasy znovu začnou růst, jakmile se duševní pohoda opět vrátí do rovnováhy.

Jak na zdravé a husté vlasy?

Zdravé a husté vlasy jsou především odrazem zdravého životního stylu. Pro zachování bohatých a lesklých kadeří je zapotřebí zásady správné životosprávy co nejvíce respektovat. Pravidelným sportováním, konzumací zdravé stravy a prevencí zdravotních obtíží nelze nic pokazit. Je také dobré se co nejvíce vyvarovat stresu. V současné době se navíc nabízí nepřeberné množství způsobů, jak růst a hustotu vlasů můžeme podpořit. Na trhu se nachází celá řada speciálních přípravků - např. vitaminy pro vlasy, šampony na růst vlasů, kondicionéry, masky či zábaly se živinami, které naše kadeře nejvíce potřebují. 

Chcete-li dopřát svým vlasům tu správnou péči a výživu, ale nejste si jistí, zda všechny potřebné vitamíny získáte ze stravy, vyzkoušejte náš ROSQUE complex pro vlasy, nehty a pleť. Tyto kapsle jsme pro Vás vytvořili tak, aby obsahovaly co nejlepší kombinaci vlasům prospěšných látek.

Co ROSQUE complex obsahuje?

Přeslička rolní – tato 10-70 cm vysoká bylina, kterou najdeme i u nás v ČR, podporuje normální stav pokožky, vlasů a nehtů a mimo jiné podporuje přirozený stav kostí a kloubů, správnou funkci jater a normální činnost kardiovaskulárního systému.

Vitamín C - přispívá k přirozené funkci imunitního systému, k tvorbě kolagenu pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Podporuje činnost nervové soustavy a psychickou činnost, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a zvyšuje vstřebávání železa.

Hydrolyzovaný kolagen - je nezbytnou stavební součástí pojivových tkaní, tedy šlach, kostí, kloubů, chrupavek, zubů a kůže. Hydrolyzovaný kolagen je ideálním zdrojem aminokyselin a peptidů, které jsou pro tělo snadno dostupné a které organismus využije pro tvorbu vlastního kolagenu, která se s postupujícím věkem snižuje. 

Kopřiva dvoudomá – podporuje normální činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, normální činnost ledvin, přirozený stav kloubů, imunitní systém a normální funkci prostaty a dýchacího systému,

Zinek – přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, makroživin a mastných kyselin, metabolismu sacharidů, rozpoznávacím funkcím, přispívá k syntéze DNA, podporuje plodnost a reprodukci, přispívá metabolismu vitaminu A, syntéze bílkovin, udržení přirozeného stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, udržení normální hladiny testosteronu v krvi, podporuje normální stav zraku, funkci imunitního systému, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na procesu dělení buněk.

Niacin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, snížení míry únavy a vyčerpání.  

Vitamin B6 – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální syntéze cysteinu, činnosti nervové soustavy, normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, normální psychické činnosti a správné tvorbě červených krvinek. Také přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo k regulaci hormonální aktivity, 

Vitamin A – přispívá k normálnímu metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky, zraku a podporuje funkci imunitního systému.

Kyselina listová – přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, syntéze aminokyselin, normální krvetvorbě, normálnímu metabolismu homocysteinu, přispívá k normální psychické činnosti, podporuje funkce imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání

Selen – přispívá k normálnímu stavu vlasů, normální funkci imunitního systému, normální činnosti štítné žlázy, ochraně buněk před oxidačním stresem a podporuje normální stav nehtů.

Biotin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, metabolismu makroživin, normální psychické činnosti, normálnímu stavu vlasů, sliznic a pokožky.

Mimo výše popsané látky ROSQUE complex obsahuje také L-methionin, L-tyrosin, L-cystein, Astaxantin, MSM, pivovarské kvasnice, kyselinu pantothenovou a beta karoten, které rovněž vyživují vlasy, nehty a pleť a zabraňují nadměrnému vypadávání vlasů.

Kategorie: Blog, Vlasy

Přidat komentář