Rosque blog

Proč nám na podzim více padají vlasy? 3 fáze růstu vlasů

1 Comment
(5)

Tak jako příroda má své roční období, tak i vlasy mají svůj cyklus růstu. Proč se vlasy nějak chovají na podzim, můžeme ale odvodit i z chování přírody. 

Krásy podzimu 

Mnozí z nás mají rádi podzim pro jeho barevnost. Listí na stromech se zbarvuje a dochází k podzimnímu procesu opadávání listí. K tomuto procesu dochází proto, že ve stromech se mění hormony. Ubývá hormon auxin, který udržuje listy na stromě a narůstá hormon ethylen, který podporuje oddělení listů od stromů. Rostliny se zbavují listí i proto, že listy vyžadují velké množství vody, které může být v zimě nedostatek, protože je půda zamrzlá a voda je tedy méně dostupná. Bez listů jsou rostliny méně náchylné k vysychání a lépe přežívají zimu. Ještě stromy odhazují listy, protože se zkracováním dne se fotosyntéza stává neefektivní. A k čemu listy, které tvoří neefektivní syntézu, že? 

A co z toho plyne pro člověka? Že přece zbavovat se na podzim letní srsti nebo vlasů jako listí je naprosto normální a v souladu s přírodou. 

Vlasy jako podzimní listí

Na podzim je méně slunce, a proto mají vlasy méně vitamínu D a tak nám více vypadávají. S příchodem změn teplot se v našem těle vytvářejí hormony, které jsou nutné k překonávání stresových stavů, tedy i tepelných a opět nám vlivem hormonálních změn vlasy můžou více padat. V potravě je v zimě méně živin, a proto i my máme mít méně vlasů, aby tělo dokázalo vlasy, které zůstanou, dobře živit. 

 

3 fázový cyklus růstu vlasů

Ale tak jako příroda i vlasy mají svůj cyklus růstu a ten se skládá ze 3 fází a částečně kopíruje roční období.

Anagenní neboli růstová fáze: Během této fáze vlas roste aktivně z vlasového folikulu. Tento proces může trvat od 2 do 6 let a je charakteristický pro většinu vlasů na hlavě. V létě může růst vlasů být podpořen slunečním zářením a zvýšenou produkcí vitamínu D a jeho cílem je ochránit nás před UV zářením.

Katagenní neboli přechodná fáze: Tato fáze je krátká (asi 2–3 týdny) a znamená přechod mezi růstovou a klidovou fází. Vlasový folikul se začne zmenšovat a přestane produkovat nové buňky pro růst vlasu. Tato fáze nastává velmi často koncem léta. 

Telogenní neboli klidová fáze vlasu: V této fázi vlas přestane růst a folikul si „odpočine“. Tato fáze trvá obvykle 2 až 3 měsíce. Na konci této fáze vlas vypadne a folikul začne produkovat nový vlas. Na podzim se více vlasů dostává do této klidové fáze, což způsobuje sezónní zvýšení jejich vypadávání.

Sezónní cyklus růstu vlasů je ovlivněn především biologickými faktory, jako jsou hormonální změny, teplota a délka dne. A proto na podzim a v zimě může být více vlasů v telogenní fázi, což vede k tomu, že vypadávají více než v létě. Naopak na jaře a v létě je růst vlasů často aktivnější.

Je důležité poznamenat, že sezónní cyklus růstu vlasů je přirozený a většinou není důvodem k obavám, pokud nedochází k nadměrnému vypadávání vlasů nebo k viditelnému ztenčování vlasů. Pokud Vám ale vlasy vypadávají více než je obvyklé i na podzim, tak zpozorněte. 

Co dále může způsobit nadměrné vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů může mít mnoho dalších a mnohdy závažnějších příčin. Dědičnost hraje významnou roli při vypadávání vlasů, zejména u mužů (androgenní alopecie), ale i ženy mohou trpět alopecií. Nadměrné vypadávání vlasů může být způsobeno i hormonální nerovnováhou v období těhotenství, menopauzy nebo při problémech se štítnou žlázou. Stres je dalším faktorem, který může způsobit dočasnou ztrátu vlasů. A také nedostatek vitamínů a minerálů, zejména železa, vitamínu D, biotinu nebo zinku, přispívá k řídnutí vlasů. Některé autoimunní onemocnění, infekce nebo dermatologické problémy mohou způsobit vypadávání vlasů a také užívání některých léků jako antidepresiva, některé léky na krevní tlak nebo chemoterapie mohou způsobit opět nadměrné padání vlasů. A v neposlední řadě si mnohdy za nadměrné vypadávání můžeme sami nevhodnou péčí o vlasy. Nadměrné používání nekvalitních stylingových produktů, barvení vlasů nevhodnými barvami, používání vlasových žehliček a kulm může oslabit přímo vlasové folikuly a vlasy nám budou více padat. 

Pokud dochází k nadměrnému vypadávání vlasů a není jasná příčina, je vhodné poradit se s lékařem nebo dermatologem, kteří mohou provést potřebná vyšetření a navrhnout vhodnou léčbu.

Kategorie: Blog, Vlasy

Přidat komentář

Komentáře

  • Let s face definitely in there are the one with his ass I node to dig in
    Vložil(a):Shantale Clack 16.10.2024
    Hodnocení:
    5.0

    Let s face definitely in there are the one with his ass I node to dig in