Rosque blog

Jak na naše krásné, zdravé vlasy? Barvení vlasů ano či ne?

Jak na naše krásné, zdravé vlasy? Barvení vlasů ano či ne? Může barvení snížit kvalitu vlasů? Mohou vlasy více padat?

      Úprava vlasů je velmi individuální záležitost. Každému z nás vyhovuje při úpravě vlasů něco jiného. Zatímco někdo preferuje přírodní přirozený vzhled, plážové vlny vyšisované sluncem nebo jemné kudrlinky, tak naopak někdo jiný upřednostňuje lokny vytvořené kulmou, vyžehlené anebo i nabarvené prameny do různých odstínů. Většina z nás si přeje udělat svými krásnými, zdravými vlasy dojem, a to jak na případného partnera či partnerku, tak působit upraveným dojmem práci, při rodinném setkání, mezi kamarády, či na náhodné kolemjdoucí na ulici. Krásné vlasy jsou jedním ze znaků, kterého si na nás lidé všimnou jako první. Vlasy jsou považovány za korunu krásy, která nám ke kýženému efektu působivého vzhledu může pomoci, ale i škodit. Odjakživa proto věnujeme svým vlasům nemalou pozornost. Je obecně známým faktem, že žehlení a fénování kvalitě vlasů nikterak neprospívá. Jak je to ale s barvením, které s příchodem prvními šedinami začíná být takřka nutností? 

Proč vlasy barvit? Padají vlasy vlivem barvení? 

      Barvení vlasů v minulosti bývalo dominantním trendem zejména mezi mladšími ročníky, a to v rámci nejrůznějších experimentů v pubertálním období. Postupně se však tento zvyk uchytil i mezi zástupci starší generace. Barvení vlasů se používá  při boji se šedivěním vlasů, a to i mezi populací produktivního věku. Prvotní snahou je uchování pocitu krásných, zdravých silných vlasů zpravidla přirozeného odstínu. Přesto se jak ženy, tak i muži  uchylujík barvení vlasů z různých důvodů. Jak již bylo zmíněno, kromě pocitu uchování krásných zdravých vlasů, se obvykle jedná o zakrytí s věkem přibývajících šedin, rozmar, či pouhou touhu po změně vizáže. Výběr té pravé barvy však může být často velmi riskantní záležitostí, při které se pohybujeme na velmi tenkém ledě. Volba správného odstínu barvy na vlasy je důležitá zejména proto, aby seděla k tónu naší pleti a obočí. Také je dobré zvážit následný celkový dojem z nového vzhledu. Obecně platí, že tmavší barva vlasů přidává roky,světlejší barva roky  naopak ubírá, ale může  způsobit celý vzhled méně výrazným. 

      V případě, že máme zdravé, kvalitní, husté vlasy a mimo jiné také pořádnou dávku odvahy, můžeme se rozhodnout pro poněkud bláznivější barvy. Zda pro barvu vlasů modrou, zelenou, či růžovou, záleží jen na nás. Byť třeba jen v podobě nenápadných pramínků rozprostřených po celé hlavě, anebo zkusit trendy ombré, které se hodí zejména na světlejší vlasy, na kterých lépe vynikne. Je však třeba počítat s tím, že o takto výrazně barvené vlasy je třeba mnohem více pečovat, protože jsou výrazně náchylnější k poškození. 

      O něco šetrnější variantu barvení, nabízí přírodní barvivo henna, která skvěle překryje šediny a dodá vlasům lesk a přirozenou barvu. Henna však není vhodná úplně pro každého. Hodí se nejvíce na přírodní a nenabarvené vlasy. Na rozdíl od klasických barev navíc o vlasy i do určité míry pečuje. Svými vlastnostmi je dokáže efektivně vyhladit, vyživit a dodat neodolatelný lesk. K dostání je černá, hnědá, ale také zrzavá a měděná, nebo i světlé odstíny hnědé. Konečný výsledek vždy však závisí na vašem přírodním odstínu. Na šedé vlasy naopak henna příliš vhodná není, jelikož je nedokáže  natolik překrýt, aby barva vypadala přirozeně. 

Proč vlasy nebarvit?

      Opomineme-li možnost, že si vlasy obarvíme a následně se zděsíme, protože zjistíme, že jsme zvolili nevhodný odstín, popřípadě barva na našich vlasech špatně chytla, existuje poměrně dost důvodů, proč si vlasy nebarvit. 

Jaké důvody k nebarvení si vlasů jsou ty nejčastější?

     Klasické chemické barvy na vlasy často obsahují peroxid vodíku, který vlas otevírá, aby se do něj mohla barva dostat. A čím více peroxidu barva obsahuje, tím více se vlas otevře a tím více pigmentu se logicky do něj dostane. To je klíčový proces, díky kterému se barva z vlasů nevymývá a ve vlasech vydrží několik týdnů nebo i měsíců, nebo zkrátka do té doby, než se úplně nevymyje nebo nepřebarví. Takové vlasy však bývají na omak drsnější, a při opakovaném barvení začínají být suché, snadno se zacuchají, lámou se, konečky třepí. Jednoduše řečeno, ztrácí se kvalita vlasů. Později, zhruba po několika týdnech či měsíci se navíc začínají objevovat odrosty, které je třeba překrýt novou barvou. O barvené vlasy je třeba mnohem více pečovat, protože bývají náchylnější k poškození. Není však dobré je mýt častěji, než 3x týdně a je třeba využívat kosmetiku vhodnou pro barvené vlasy. Kromě šamponu pro barvené vlasy je vhodné použít kvalitní kondicionér, a péči doplnit třeba jednou týdně maskou na vlasy, zábalem, a při obtížích s roztřepenými konečky také olejem na vlasy, který jim dodá druhý dech. Zároveň je zapotřebí mít na paměti zdravou stravu zaručující dostatek minerálů pro výživu kvalitních, zdravých vlasů. Tuto stravu doplňujeme vhodnými komplexními doplňky stravy na vlasy

Kdy vlasy nebarvit?

      Barvy na vlasy jsou plné chemikálií, které pro ně nejsou zcela prospěšné a je zapotřebí s nimi zacházet velmi opatrně. Obecně se nedoporučuje barvení vlasů v těhotenství, nebo alespoň v průběhu prvního trimestru. V důsledku hormonálních výkyvů je riziko poškození vlasů vyšší. V tomto období se vyplatí spíše poohlédnout se po alternativním řešení. Například po zmiňované henně nebo sprejích, které v případě nouze překryjí nevzhledné odrosty. Některé články zároveň uvádí, že do barvení by se dívky a ženy také neměly pouštět během menstruace, a to údajně z důvodu poklesu hormonů, které by měly mít vliv na strukturu vlasového vlákna. Tato domněnka však nikdy nebyla oficiálně potvrzena. Obecně nám však jistě dáte za pravdu, že několik dnů, než perioda skončí, to už s těmi odrosty nějak vydržíte a návštěvu kadeřníka naplánujete na jindy.

Jak již bylo řečeno, barvení vlasů přináší určitá rizika. Pro zdravé, silné vlasy je dobré mít na paměti zdravou stravu zaručující dostatek minerálů pro výživu kvalitních, zdravých vlasů. Tuto stravu  doplňujeme vhodnými komplexními doplňky stravy na vlasy.

Chcete-li dopřát svým vlasům tu správnou péči a výživu, ale nejste si jistí, zda všechny potřebné vitamíny získáte ze stravy, vyzkoušejte náš ROSQUE complex pro vlasy, nehty a pleť. Tyto kapsle jsme pro Vás vytvořili tak, aby obsahovaly co nejlepší kombinaci vlasům prospěšných látek.

Co ROSQUE complex obsahuje?

Přeslička rolní – tato 10-70 cm vysoká bylina, kterou najdeme i u nás v ČR, podporuje normální stav pokožky, vlasů a nehtů a mimo jiné podporuje přirozený stav kostí a kloubů, správnou funkci jater a normální činnost kardiovaskulárního systému.

Vitamín C - přispívá k přirozené funkci imunitního systému, k tvorbě kolagenu pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Podporuje činnost nervové soustavy a psychickou činnost, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a zvyšuje vstřebávání železa.

Hydrolyzovaný kolagen - je nezbytnou stavební součástí pojivových tkaní, tedy šlach, kostí, kloubů, chrupavek, zubů a kůže. Hydrolyzovaný kolagen je ideálním zdrojem aminokyselin a peptidů, které jsou pro tělo snadno dostupné a které organismus využije pro tvorbu vlastního kolagenu, která se s postupujícím věkem snižuje. 

Kopřiva dvoudomá – podporuje normální činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, normální činnost ledvin, přirozený stav kloubů, imunitní systém a normální funkci prostaty a dýchacího systému.

Zinek – přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, makroživin a mastných kyselin, metabolismu sacharidů, rozpoznávacím funkcím, přispívá k syntéze DNA, podporuje plodnost a reprodukci, přispívá metabolismu vitaminu A, syntéze bílkovin, udržení přirozeného stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, udržení normální hladiny testosteronu v krvi, podporuje normální stav zraku, funkci imunitního systému, přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na procesu dělení buněk.

Niacin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, snížení míry únavy a vyčerpání. 

Vitamin B6 – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální syntéze cysteinu, činnosti nervové soustavy, normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, normální psychické činnosti a správné tvorbě červených krvinek. Také přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo k regulaci hormonální aktivity. 

Vitamin A – přispívá k normálnímu metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky, zraku a podporuje funkci imunitního systému.

Kyselina listová – přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, syntéze aminokyselin, normální krvetvorbě, normálnímu metabolismu homocysteinu, přispívá k normální psychické činnosti, podporuje funkce imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Selen – přispívá k normálnímu stavu vlasů, normální funkci imunitního systému, normální činnosti štítné žlázy, ochraně buněk před oxidačním stresem a podporuje normální stav nehtů.

Biotin – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, metabolismu makroživin, normální psychické činnosti, normálnímu stavu vlasů, sliznic a pokožky.

Mimo výše popsané látky ROSQUE complex obsahuje také L-methionin, L-tyrosin, L-cystein, Astaxantin, MSM, pivovarské kvasnice, kyselinu pantothenovou a beta karoten, které rovněž vyživují vlasy, nehty a pleť a zabraňují nadměrnému vypadávání vlasů. 

Kategorie: Blog, Vlasy

Přidat komentář