Rosque blog

Proč obsahuje ROSQUE kolagen denní dávku 8000 mg?

Jaké množství kolagenu je nejlepší a jaký vliv má množství kolagenu na jeho účinnost?

Každý z nás chce být zdravý, pružný, v kondici. Náš zdravotní stav, naše fyzická i duševní kondice se zároveň odráží ve zdravé, svěží, pružné pokožce, pevných, netřepících se vlasech, nebo také v kloubech. Nejen u každé ženy, ale i u mužů je péče o své zdraví stále vyšší prioritou. A to bez rozdílu věku. S rostoucím věkem nebo s vysokou zátěží našeho organismu dochází v těle k poklesu hladiny různých látek, které se projeví na naší tělesné, a následně duševní kondici. Kůže už není tak pružná, vlasy se třepí, více vypadávají, klouby bolí, což nám ztěžuje chůzi, jakýkoliv pohyb. Proto se nás stále více uchyluje k zdravějšímu životnímu stylu, který doplňujeme různými doplňky stravy. Jedním z nejdiskutovanějších témat je využívání kolagenu a jeho účinnost na naše různé neduhy, které se projevují na pokožce, vlasech, pleti, kloubech a podobně. V tomto článku se zaměříme na to, jaké množství kolagenu je nejlepší a jaký vliv má množství kolagenu na jeho účinnost. Pokusíme si říci, jaké množství kolagenu v přípravcích je optimální. Je to zpravidla dotaz nás všech, kteří kolagen užíváme. Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Záleží totiž na mnoho faktorech, třeba na naší fyzické kondici nebo na tom,  kolik naše tělo ještě kolagenu produkuje.

Co je kolagen a proč je důležitý?

Začněme ale tedy od začátku. Kolagen je nejrozšířenější protein v našem těle a představuje zhruba 30 % veškerých proteinů v lidském organismu. Je klíčovou součástí naší kůže, vlasů, nehtů, kloubů, šlach a kostí. Vytváří nejen strukturu tkání, ale zároveň určuje jejich pevnost a pružnost.

S věkem však produkce kolagenu v našem těle postupně klesá, což má zpravidla negativní dopad na stav naší pokožky, kloubů a vlasů. Proto si formou doplňků stravy a úpravou jídelníčku snažíme  zajistit dostatečný přísun kolagenu z vnějších zdrojů.

Jaké množství kolagenu je tedy nejlepší?

Při výběru kolagenového produktu se často setkáváme s různým dávkováním a doporučenými denními dávkami. Otázkou je, jaké množství kolagenu je skutečně nejlepší pro dosažení maximálního účinku.

Existuje mnoho studií a doporučení od odborníků v oblasti výživy a kosmetiky, které se zabývají touto problematikou. Většina z nich se shoduje na tom, že pro efektivní účinek by mělo být množství kolagenu ve stravě nebo doplňcích stravy dostatečné.

Optimální volba: 8000 mg kolagenu

Podle současných poznatků se zdá, že optimální dávkou kolagenu je přibližně 8000 mg denně. Toto množství by mělo zajistit dostatečný přísun kolagenu pro udržení zdravého stavu pokožky, vlasů, nehtů a kloubů.

Při výběru kolagenového produktu je tedy dobré se zaměřit na ty kolagenové produkty, které obsahují právě tuto doporučenou dávku kolagenu. Je však důležité si uvědomit, že individuální potřeby se mohou lišit, a proto je vždy dobré se poradit s odborníkem nebo se řídit pokyny na obalech produktů.

Vliv množství kolagenu a jeho účinnost

Důležitou otázkou je, jaké má množství kolagenu potřebujeme do těla dostat tak, abychom viděli účinek. Obecně lze říci, že konzumace nižších dávek kolagenu (do 2000 mg kolagenu v denní dávce) nebude mít obecně významnější účinek. Účinek se bude zvyšovat a bude pozorovatelnější od 5000 mg - 6000 mg kolagenu v denní dávce. Aktivní sportovci používají denní dávku okolo 16000 mg. Optimální množství u průměrného člověka by se mělo pohybovat okolo 8000 mg kolagenu v denní dávce. 

Je však zapotřebí mít na paměti následující skutečnosti:

Záleží na každém organismu kolik kolagenu produkuje

Záleží zároveň na našem organismu kolik kolagenu je schopen efektivně vstřebat

S rostoucím věkem zpravidla klesá schopnost těla kolagen vytvářet a množství kolagenu, které je zapotřebí doplnit, je tedy vyšší

Každý z nás má naprosto jinou představu a vnímá jinak to, co pomáhá. Pocit je individuální.

Velmi důležité je ale pravidelné dlouhodobé užívání.

V neposlední řadě každý z nás řeší finanční stránku. Zde však platí, že se na cenu nemůžeme dívat v absolutní hodnotě. Při přepočtu ceny na množství kolagenu, jsou zpravidla levné produkty násobně dražší na jednotku kolagenu, než produkty, které obsahují vyšší jednotkové množství kolagenu.

Pokud tedy koupím produkt, který obsahuje 1000 mg kolagenu za 300 kč, a nevzal(a) jsem si produkt, který obsahuje 8000 mg kolagenu, protože stojí 1850 Kč, pak jsem pravděpodobně koupil(a) levnější produkt, u kterého mi jedna dávka nepomůže s mými problémy. Abych se dostal (a) na průměrnou hodnotu denní dávky 8000 mg, budu si muset vzít 8 dávek levnějšího produktu na jeden den. To už je, ale v absolutní hodnotě 2400 Kč. Takže levnější produkt je ve skutečnosti dražší. Ale o tom jindy.

Závěr

Kolagen je důležitým proteinem pro zdraví naší pokožky, vlasů, nehtů a kloubů. Zajistit si dostatečný přísun kolagenu je klíčové pro udržení jejich optimálního stavu. Optimální dávkou se zdá být pro průměrného člověka přibližně 8000 mg kolagenu denně. Důležitější než samotné množství je pravidelnost příjmu a dlouhodobé užívání.

Při výběru kolagenového produktu je vhodné se poradit s odborníkem nebo se řídit pokyny na obalech. Každý člověk je jedinečný, a proto se individuální reakce na kolagen může lišit. Pravidelnost, trpělivost a dlouhodobost jsou klíčové faktory pro dosažení maximálních přínosů z užívání kolagenu.

Prémiový ROSQUE kolagen obsahuje kromě denní dávky 8000 mg i vitamín C, který je důležitý pro samotnévstřebávání kolagenu do našeho těla a kyselinu hyaluronovou, která nám pomáhá ke svěží a jasnější pleti. 

Kategorie: Blog, Zdraví

Přidat komentář